Har du WED/RLS?

Lider du av obehag i benen eller i andra kroppsdelar när du sitter eller ligger? Obehagen känns djupt inne i benen, oftast mellan knä och ankel, men även på andra kroppsdelar, och ger ett oemotståndligt behov av rörelse. Känslan beskrivs som stickande, krypande, hettande, svidande, domnande och pirrande. Är värst kvälls- och nattetid – speciellt i liggande läge. Du kan ha svårt att sova. Läs mer om WED/RLS här.

Finns hjälp att få?

Mildare form av WED kan lindras genom en förändrad livsstil, att helt enkelt lära sig vad som förvärrar och avstå från det. Det finns även läkemedel att få, inte som botar, men som lindrar symtomen. Valet av läkemedel gör din läkare utifrån en bedömning av dina WED-besvär och vilka andra sjukdomar du behandlas för.

Vad kan du göra själv?

Har du en mildare form av WED/RLS, kan du förändra din livsstil genom att äta en hälsosam balanserad kost, promenera, undvika alkohol och koffein, lägga ditt mentala fokus på en god bok eller dator till exempel. Om du misstänker att du har WED/RLS bör du kontakta din husläkare  eller primärvården. Ta gärna med dig den ifyllda skattningsskalan (WED/RLS:s svårighetsgradstest) som beskriver hur du upplever dina besvär och en medicinlista över de mediciner du använder. Lär dig så mycket som möjligt om WED/RLS och var väl förberedd med symtomdagbok (WED/RLS-symtomdagbok) och skriv din sjukdomshistoria. Ta reda på om fler i familjen/släkten har liknande problem.

Vad kan läkare göra?

Du kan få lindring med hjälp av läkemedel. Det är viktigt att du som patient är tydlig och förberedd inför ditt läkarbesök. Det underlättar för läkaren att ställa diagnos eftersom inga speciella diagnostester finns – och varje patientupplevelse är individuell. Du kan själv läsa om förbundets tips på olika behandlingsmöjligheter.

Om du är vårdgivare eller läkare läs mer här.

Betalning med

Betala gärna medlemsavgiften med Swish

WED-Förbundets Facebook-sida

WED-Förbundets Facebook-sida

Namnbyte från RLS till WED

Nu heter WED/RLS-drabbades patientförbund WED-Förbundet. Det beslutandes på förbundets Riksmöte den 16 mars 2014. Syftet med detta namnbyte på både sjukdomen och förbundets namn, är:

  • att komma bort från den negativa definitionen av sjukdomen
  • att öka förståelsen för hur allvarlig sjukdomen är
  • att öka medvetenheten om den
  • att förbättra behandlingen.

Mer om orsaken till namnbytet hittar du på nyheten Namnbyte från RLS till WED.